Jdi na obsah Jdi na menu

Ze Srbska pětice holubů

29. 11. 2012

O třetím listopadovém víkendu jsme s Vlastikem Bílkem a Luďkem Sedláčkem opět po roce podnikli cestu na sever Srbska. V průběhu víkendu jsme navštívili tři chovatele. 

Nejprve jsme navštívili Arpáda Fenjevéšiho, vynikajícího znalce genetiky holubů. Ke svým oblíbeným barevným rázům, ke kterým paří především červení letos začal se svým kolegou s projektem pávíků v bílé barvě. Začal je křížit původem z barevných, ale již letos má několik pěkných mladých bílých, především ve stabilním, širokém typu. 

Dr. Živkoviče jsme letos navštívili poprvé. Tento vynikající příjemný člověk drží na svém holubníku několik plemen. Pávíky chová ve zbarvení almond a k nim chová pávíky barev, které může použít do šlechtění této barvy. K vidění je u něj na holubníku přes 200 pávíků. Neskutečné.

Zoran Kněževič je v současnosti mnohými uznáván za nejlepšího chovatele bílých pávíků. Ani u něj jsme se nezklamali. Odchoval přes 100 bílých. Jeho pávíci zaujmou především jemností, elegancí a ušlechtilostí.

Do Česka jsme přivezli 19 pávíků. Na holubníku Barták najde nový domov 5 pávíků z chovu Zorana Kněževiče. Jsou to 2,1 bílá a 1,1 paid. Uvidíme jak se osvědčí v příští sezoně v chovu.