Jdi na obsah Jdi na menu

Posuzoval jsem přehlídku výletků

4. 10. 2010
Při přehlídce výletků jsem měl možnost poprvé posuzovat. Posuzování probíhalo tzv. americkým (výběrovým) způsobem.
Přiznám se, že jsem byl nervózní, hlavně jsem měl strach, abych nějakým svým omylem nepoškodil nějakého holuba a jeho chovatele. Naštěstí jsem na úvod posuzoval barevnoocasé a běloocasé. Protože barevnoocasí byli čtyři a běloocasí tři krásně jsem se při nich ,,rozcvičil,, a uklidnil.
Nechci popisovat a hodnotit kvalitu jednotlivých vystavených holubů. Kdo byl přítomen ví… Ale největší dojem na mne udělala kolekce kapratých, která mi připadala nejvyrovnanější. Prvních sedm holubů bylo krásně širokých a kulatých s úzkými křídly a s dobře nasazenými nohami. Pro mne velké a pozitivní překvapení. Celkově se mi zdáli pávíci pěkní, dá se říci, že v každé barevné třídě se již vyskytovalo několik pěkných jedinců. Což bylo příjemné zjištění třeba u červených nebo barevnoocasých.
Mrzelo mne, že při vybírání šampiona již mnoho holubů vypadalo unaveně a měli problém s balancem. Kdyby se někteří holubi lépe prezentovali, mohlo být pořadí úplně odlišné. Je to ale zřejmě problém mladých holubů. Věřím, že až dospějí, bude spousta holubů ještě lepších.
Na závěr musím říct, že se mi s pozice posuzovatele opět potvrdila nutnost klecové drezury a celkové předvýstavní přípravy u pávíků. Dají se tím lehce získat nebo naopak ztratit body.