Jdi na obsah Jdi na menu

Maďarská show - Reserve Champion a série druhých míst

7. 2. 2011

Výstava se konala ve sportovní hale ve vesničce 'Öttevény. U specialky probíhala i místní výstava a výstava oblastního sdružení kingů, takže vystaveno bylo přes 600 holubů.

Na místní výstavě mě zaujali plemena různých obrů, kteří působili opravdu mohutným a impozantním dojmem. Také se mi líbili lahore a debrecinští rejdiči. Z našich národních plemen bylo vystaveno pouze asi deset mravských pštrosů v barvách modré, žluté a černé šupkaté, ale pouze v průměrné kvalitě.

Na specialní výstavě Maďarského klubu chovatelů pávíků bylo vystaveno 220 holubů od chovatelů ze tří zemí - Maďarsko, Slovensko a Česká republika.

Posuzoval Rupert Steubl z Německa, který mne velice zaujal svým citlivým přístupem k vystaveným holubům. Také se mi líbilo jak se snažil komunikovat s chovateli a u vystavených zvířat nehodnotil pouze kvalitu, ale snažil se i pomoci radou a zkušenostmi z chovu. Velice pěkné gesto také udělal tím, že Maďarskému klubu věnoval dva páry kvalitních žlutých a červených pávíků ze svého chovu. Klub je vložil do tomboly a paradoxně oba dva páry vyhrál chovatel, který žluté nechová. Získal tedy výtečný základ chovu.

Kvalitou vystavených pávíků jsem byl poměrně mile překvapen. Především kreslené rázy byly na výbrorné úrovni kvalitou i kvantitou. Zejména se mi líbili barevnoocasí, štítníci, běloocasí, ale i třeba grizzly, které u nás na výstavě nejsou k vidění zde byli zastoupení ve velkém množství i kvalitě. Výborná byla i skupina indigo a třeba i vítěz žlutých by na naší výstavě patřil k adeptům na prvenství.

Naopak mírným zklamáním pro mne byla kvalita některých plnobarevných jako andaluzian, bílí, černí a další, kde se sice objevili někteří pěkní jedinci, ale jako celkem kvalitou zaostávali.

Velice se mi také líbilo přátelské přijetí a vystupování maďarských chovatelů vůči nám. Přestože pochopitelně mezi námi byla jazyková bariera, neustále se snažili komunikovat a tak mezi námi vznikla řeč, kterou jsme nazvali ,,fantail esperanto,,.  Vlastik Bílek si opět získal všechny svým uměním rovnat vejíře a odpoledne už se před ním tvořila fronta. Překvapil mne také nízký věkový průměr členů maďarského klubu.

 Výstavě přihlíželo okolo 40 návštěvníků. Kromě Maďarských chovatelů byli přítomni dva diváci z Chorvatska, jeden Rakušák, Milan Brkic ze Švýcarska, Sedláčkovi z Čech a silná enkláva Slováků. Celá výstave se odehrála v přátelské a nesmírně pohodové atmosféře.

 

Náhledy fotografií ze složky Maďarsko 2010