Jdi na obsah Jdi na menu

Chov výstavních pávíků

2. 11. 2011

 

Chov výstavně úspěšných pávíků
 
Autor: Tom Prichett, CFC, District 5
Překlad do češtiny a volná úprava: Jiří Barták
 
Když jsem začal chovat pávíky, byl jsem rozhodnutý si vybrat takovou barvu, která by se mi nejvíc líbila, plánoval jsem navštívit tolik výstav pávíků, kolik by bylo možných a vidět posuzovatele vybírat vítěze. Chtěl jsem studovat standard a obrázky pávíků a to vše velmi dlouho, než jsem cítil, že jsem důkladně porozuměl nárokům na vítězné pávíky. Potom jsem kontaktoval nejlepší chovatele pávíků v těch barvách, které jsem si vybral a žádal je o minimálně dva páry, ale raději o tři, kteří by byly mix mých základních požadavků na vítězné pávíky. Slavní chovatelé sice nechtěli poskytnout ty nejlepší, ale měli relativně dost úzce příbuzných – polosourozence, tety a strýce jejich vítězů. Tyto pávíky můžete vlastnit a když to klapne, mohou znovu odchovat vítěze, nebo mohou produkovat holuby, které můžete dále použít v chovu. Nejsnadnější cestou jak odchovat kvalitní pávíky je z relativně příbuzných těch nejlepších, rozkřížením můžete občas odchovat špičkové holuby, ale pravděpodobně jen velmi zřídka. Chovejte z nejlepších párů celý rok a mladé posuzujte až po přepeření, pamatujte, mohou to být vítězové, ale mnohem víc pravděpodobné je, že to budou základní chovní holuby, kteří budou produkovat spoustu vítězů. Posuzujte své výletky, vyberte skupinu pro svůj chov a směr chovu a vždy hledejte vybalancované holuby co nejblíže ideálu.
Nejrychlejší cesta k úspěchu je chov vybalancovaných pávíků a nenechejte módní výstřelky zasahovat do vašeho chovného programu nebo selekce chovných holubů. Nejúspěšnější chovatelé pávíků, které znám byli nejvytrvalejší, znali standard, vytrvali ve svém směru chovu a nároků na vítězné holuby. V tomto světle, když hodnotíte své výletky jako příští chovné, posuzujte holuby, které vlastníte ze všech bodů důležitých pro pávíky jak je jen možné a také v pozicích, které toužíte zlepšit. V mém holubníku nalézám spoustu párů, které páruji jako páry, které by měli být  zlepšovatelé chovu. Mám tím na mysli to, že některé znaky je nemožné získat, takže je nutné je vštípit do vašeho chovatelského programu a budete si je muset odchovat. Na mém holubníku můžete najít spoustu pávíků, které jsou za hranicí mnoha požadavků vzorníku na pávíky, ale jsou excelentní v jiných. Tito pávíci jsou tzv. ,,mixované body,, které mohou zlepšit váš chov. Největší chybou, kterou mohou chovatelé pávíků udělat je mít plný holubník  ,,vyrovnaných holubů,,. Nemáte kam jít, a nutí vás to k cestě rozkřížení a to obvykle brání vašemu postupu vpřed.
Držte se výše uvedených rad chovatelů a nechte je, ať pracují pro vás. Po přepeření vezměte výletky, které jste odchoval, a vyberte z nich nejlepší pro další chov. Já nejraději vybírám ze skupiny sourozenců po celém páru, je mnohem snadnější vybírat, když máme pro srovnání k dispozici i rodiče. Dívejte se po silných stránkách jak celé skupiny, tak i jednotlivců pro zlepšení vašeho chovu. Pravidla pro chov pávíků jsou: rychleji se zlepšuje excesy než vyrovnaností, ale jako chovatelé většinou vybíráme a zápasíme s tím, co máme k dispozici. Potom je jedinou cestou ,,rozkřížení,, a s tím je většinou víc starostí než radostí. Znovu, volba je na vás chovatelích a proto párujte holuby z jedné rodiny a usilujte o zlepšení. Váš konečný cíl je ideál, který je stanovený v platném standardu. Pokud se rozhodnete pokračovat ve svém úsilí, poznamenejte si detaily, které jsou všechny přednosti a chyby vašich pávíků. Vaše práce jako chovatele je udržovat a zdůrazňovat všechny přednosti a odstraňovat všechno nežádoucí. V tomto směru můžete doufat, že vyprodukujete ,, základní prubířský,, pár, což je pár pávíků, který bude produkovat odchovy blížící se ideálu více než cokoliv ostatního ve vašem holubníku. Tento pár pávíků, pokud je správně využitý, může pohánět váš chov směrem k ,, vítěznému kruhu.